La Coral Joia de Maig compleix el seu 75è
aniversari, moment important que ens ha animat a sol·licitar la distinció de la
Creu de Sant Jordi atesa la nostra dilatada trajectòria d’implicació amb el
país. És així perquè la nostra ha estat una tasca continuada de divulgació
musical i cultural; també de compromís amb Catalunya i la seva llengua; i que
ha fet i fa una defensa decidida de la llibertat dels pobles i de les persones,
en definitiva dels valors democràtics que creiem que han de regir la vida dels
pobles del món.
La Coral Joia de Maig d’Anglesola és una entitat formada l’any 1949 per un grup d’homes del poble amb la voluntat de cantar les Caramelles el dia de Pasqua. Continuà amb aquest propòsit fins ben entrats els anys 60, quan el cor experimentarà una gran transformació en esdevenir un cor mixt que canviarà totalment de repertori, sota la direcció de Narcís Saladrigues i Fernández (1969-1990), el qual va introduir la música polifònica del Renaixement i del Barroc, sense deixar de banda, en cap moment, la música tradicional catalana i d’autor. La Coral va passar, ben aviat, a formar part del moviment “Canta i Estima” i de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), en el si dels quals ha treballat per a construir plegats unes bases sòlides de cultura i de país.
L’agramuntí Ramon Casals i Muntada en prengué el relleu de la direcció fins
al seu traspàs (1990-2008) i en seguí la mateixa línia de repertori del seu
antecessor, amb peces del Classicisme i del Romanticisme musical, no solament
en llengua catalana sinó també amb textos originals en anglès, italià, francès
o llatí, entre altres. Sota la seva direcció, el cor va viatjar a Txèquia,
França, Ucraïna i Portugal, a banda de realitzar nombrosos concerts arreu de la
geografia catalana.
El jove Narcís Cercós i Llordés, pianista
de l’entitat coral des de l’any 2000, és qui la dirigeix actualment, des de fa
quinze anys. Seguint l’empremta dels seus predecessors, amb rigor i gran
sensibilitat, ha ampliat el repertori coral, especialment pel que fa als grans
temes de la literatura coral del Barroc, Classicisme i Romanticisme, i a donat
a conèixer d’aquesta manera l’obra dels grans compositors d’aquestes èpoques.
També ha introduït cors d’òpera i harmonitzacions de peces de la Nova Cançó
catalana i de clàssics contemporanis (teatre musical, bandes sonores, grans
temes de la música pop...). Sota el seu mestratge, encarem el futur amb
il·lusió renovada i amb el desig de continuar aprenent i alhora difonent el
patrimoni musical català i universal arreu. En aquesta tasca, comptem amb la
inestimable col·laboració del pianista Marcel Fabregat i Vall, que ens
acompanya des de l’any 2015.
Actualment, la Coral Joia de Maig està formada per una quarantena de cantaires d’Anglesola i també de diversos pobles de les nostres comarques més properes: de l’Urgell (Belianes, Bellpuig, Castellserà, Guimerà, Tàrrega, Vilagrassa), del Pla d’Urgell (Mollerussa, el Palau d’Anglesola), de la Noguera (Artesa de Segre, Balaguer, Ponts) i del Segrià (Artesa de Lleida). Des de sempre, la coral ha estat una entitat oberta a totes les persones d’altres indrets que, mogudes per la sensibilitat de la música i el cant, han volgut compartir amb nosaltres aquesta experiència. Aquesta particularitat ha permès a uns i altres un major enriquiment musical i humà.
En els concerts arreu del territori
català, a l’estat espanyol o a l’estranger, la Coral Joia de Maig divulga el
repertori de la música tradicional i popular catalana i d’autor. Volem destacar
els concerts realitzats a Txèquia (1990), a Ucraïna (1995), a Menorca (2001), a
Portugal (2007), a París (2012), a Tolosa de Llenguadoc (2014), a Roncesvalles
(2015), a Girona (2016), a la cripta de la Sagrada Família de Barcelona (2017)
i a Perpinyà (2019), amb el qual es donà obertura a la Festa dels Països Catalans.
Aquesta entitat defensa coratjosament la llengua i la cultura catalanes. A més a més, ha mantingut ferms i inalterables, al llarg del temps, els ideals catalanistes: des que es van veure amenaçats durant els anys de la dictadura franquista, passant pel període de revitalització durant la transició democràtica i encara avui, en ple auge reivindicatiu de la nostra identitat nacional i en el procés polític i ciutadà a favor de la independència. Una mostra recent d’aquest valors han estat els concerts en solidaritat amb els presos polítics a les presons de Lledoners (2019) i de Puig de les Basses (2020) i a Anglesola (2022), complint en aquest darrer acte el compromís contret amb ells d’oferir-los un concert un cop recuperada la seva llibertat. Aquest concert a Anglesola va ser molt emotiu, i va comptar amb la presència de Jordi Turull i amb els missatges de suport que ens van fer arribar Josep Rull, Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Jordi Cuixart que per causes diverses no van poder-hi assistir.
El passat dissabte 18 de novembre la Coral Joia de Maig va celebrar el concert inaugural dels actes del 75è aniversari amb un concert, a l’església parroquial d’Anglesola, amb la interpretació, entre d’altres, del Glòria de Vivaldi. En aquest concert hi va participar la Coral Joia de Maig, la Coral Espluguina (de l’Espluga de Francolí), l’orquestra Camerata Andreví (vinculada al Conservatori Professional de Música de Cervera), Marcel Fabregat (piano), i les solistes Imma Farré i Mireia Prats, sota la direcció de Narcís Cercós. Aquest concert va comptar amb la presència de la presidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la senyora Estefania Rufach, el president del Consell Comarcal de l’Urgell, el senyor José Luis Marín, l’alcaldessa d’Anglesola, la senyora Carme Miró i l’exconseller, l’ honorable senyor Josep Rull.
Per la seva trajectòria, la Coral Joia de Maig va ser guardonada el 23 de novembre de 2019, en motiu del seu 70è aniversari, amb un dels prestigiosos premis Culturàlia de Tàrrega, que destaquen el treball, l’empenta i el talent de persones i entitats de les Terres de Lleida. També aquell mateix any, va ser nominada als premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral.
La Coral ha presentat aquest mes de novembre la seva inscripció per participar al 36è Aplec Internacional 2024 organitzat per Adifolk i hi ha estat seleccionada.
La Coral Joia de Maig d’Anglesola és una
coral formada l’any 1949 per un grup d’homes del poble amb la voluntat de
cantar les Caramelles el dia de Pasqua. Així continua fins ben entrats els anys
60 quan el cor passa per una gran transformació esdevenint un cor mixt i
canviant totalment de repertori. En aquesta època s’hi comença a introduir la
música polifònica del Renaixement i del Barroc sense deixar de banda en cap
moment la música tradicional catalana i d’autor.
Actualment aquesta coral, amb més de 68 anys d’història, està formada per una quarantena de cantaires d’Anglesola i també de diversos pobles de les nostres comarques més properes. Des de sempre, la coral ha estat una coral oberta a totes persones d‘altres indrets que, mogudes per la sensibilitat de la música i el cant han volgut compartir aquesta experiència. Aquesta particularitat, ha permès a uns i altres un major enriquiment musical i humà. A més, ha establert uns vincles de relació i d’amistat que van molt més enllà de la música. Ha realitzat nombrosos concerts a les comarques de Lleida i a diferents indrets de Catalunya i les Illes. També ha ofert concerts a diferents ciutats de l’Estat Espanyol, França i Ucraïna .
Des de l’any 2008 el Narcís Cercós de Ponts n’és el nostre director i actualment tenim la sort de poder comptar amb dos joves pianistes: el Marcel Fabregat de Tàrrega i la Sara Rius d’Anglesola.
Repertori
Cançó popular catalana i polifonia dels
segles XV, XVI i XVII així com també repertori del Classicisme i del
Romanticisme musical, no només en llengua catalana sinó també amb textos
originals en anglès, italià, francès o llatí.
Les veus dun poble. Coral Joia de Maig, 60 anys cantant. from CALIDOS on Vimeo.
Ja l'he fet abans el comentari.
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
EliminaHavia fet un comentari al post de la coral Joia de maig d'Anglesola. I no sé per quina màgia errònia, no s'ha publicat. Simplement volia deixar constància de la Importància que Anglesola té per a la meva vida. Persones que m'han ajudat a créixer: Ramon Balcells Pla, Narcís Saladrigues, Lluís Virgili, Oriol Martorell, Mossèn Pep Vila Boixader, en Kubala, Josep lluis Suelves, fill del factor de l'estació de la RENFE d'Anglesola. I mencionar el diumebge de reciclatge que vam organitzar amb la FCEC a la seu de la Coral joia de Maig el segon diumenge de desembre de 1997, quan acabaven d'obrir al trànsit tot el tram de l'Eix Transversal i hi vam passar amb el carles Capdevila Plandiure , que va vemir amb mi a parlar del Tema de la presència de les corals als mitjans de comunicació. Va ser molt interessant.
ResponElimina