dijous, 29 d’agost del 2024

PARTICIPACIÓ A L'APLEC INTERNACIONAL DE L'ADIFOLK 2024

Per a la coral Joia de Maig, la participació en el 36è Aplec Internacional d’ADIFOLK ha estat alhora un reconeixement a la tasca musical que durant 75 anys hem anat desenvolupant des del cor de la comarca de l’Urgell i, alhora, un honor i una responsabilitat, atès que hem esdevingut entusiastes ambaixadors del nostre patrimoni musical i literari, amb peces dels millors compositors i amb textos de poetes reconeguts i d’altres provinents de la lírica popular catalana. 

La participació de la Coral Joia de Maig al 36è Aplec Internacional d'Adifolk ha constituït un important projecte de projecció internacional de la nostra entitat, i un dels principals actes que conformen la commemoració del nostre 75è Aniversari. Participació que se suma als concerts realitzats, al llarg de la nostra trajectòria, arreu del territori català i a l’estat espanyol o a l’estranger. Volem destacar els concerts realitzats a Txèquia (1990), Ucraïna (1995), Menorca (2001), Portugal (2007), París (2012), Tolosa de Llenguadoc (2014), Roncesvalles (2015), a la cripta de la Sagrada Família de Barcelona (2017) i Perpinyà (2019), amb el qual es donà obertura a la Festa dels Països Catalans.

Hem preparat per a l’ocasió un  projecte musical ric i ambiciós, amb algunes estrenes. El programa del concert ha estat pensat per donar a conèixer la nostra música i els nostres autors amb un repertori d'alta qualitat musical i literària, majoritàriament en llengua catalana. Cançons de compositors com Josep Lluís Guzman i Antich (Àngel de llum, Àngel de la son, Cançó de Taverna), Lluís Llach (Amor particular, País petit ), Rafael Martínez-Valls (Pirineu), Pau Casals (Nigra sum) i també cançons tradicionals (La dama de Mallorca, El cant dels ocells, Rossinyol), Lluís Millet (El cant de la Senyera), Enric Morera (L’Empordà, sardana) i la resta en llatí amb obres d'importants compositors catalans com Joan Cererols (Agnus Dei), Pau Casals (Glòria) i Josep Vila i Casañas (Laudate dominum). Cal dir que, a excepció de Nigra sum, que és una peça composta per Pau Casals per a ser interpretada per veus blanques (sopranos i contralts), la resta del repertori està harmonitzat a quatre veus. En bona part del repertori, hem gaudit de l’acompanyament de piano, a càrrec del nostre pianista, Marcel Fabregat.

Tal com es detalla en la nota de premsa publicada arran de l’elecció de la seu del 36è aplec Internacional d’ADIFOLK , Prešov és la segona ciutat més gran de l’est d’Eslovàquia, i la tercera més gran del país. És un hub universitari (té 8 facultats), un fet que li atorga un caràcter de ciutat jove i dinàmica. Situada en un punt estratègic, Prešov connecta diversos països com Polònia, Hongria i Ucraïna, de qui actua com a plataforma per a projectes de “Pau i diàleg”. Té similituds amb Catalunya, especialment, com a pol d’atracció d’esdeveniments culturals. A més, la ciutat conserva els oficis tradicionals: la ceràmica, la talla artística o els brodats i manté la tradició de la dansa i el cant.

Actes de la Coral en els tres dies de l’Aplec

Divendres, 9 d'agost

La Coral Joia de Maig ha participat en la recepció institucional a Catalunya i els grups participants que ha tingut lloc, a les 14.00 h, al Kolégium Evangelista;  i a l'espectacle inaugural, de les 19.00 h a les 21.30 h, a la plaça de la  Concatedral de St. Nicholas de Prešov.

Dissabte, 10 d'agost

La Coral conjuntament amb el Cor de Cambra de la FCEC i el cor eslovac participant a la jornada d'intercanvi han fet un assaig comú de les 10.00 h a les 11.30 h, al Cinema de Prešov. De les 19.00 h a les 21.15 h, ha participat conjuntament amb el Cor de Cambra de la FCEC a l'espectacle "La Festa Major a Catalunya".

Diumenge, 11 d'agost

A les 10.00 h la Coral Joia de Maig ha actuat durant la missa a la Concatedral de St. Nicholas amb les peces següents:

Entrada : Vos en sou l’Escollida (Recollida a Tiurana per J. Amades i J. Tomàs per l’OCPC l’any 1929). Harm. J.L. Guzman Antich (1954-2017)

Glòria: Glòria (Pessebre) de Pau Casals (1876-1973)

Comunió: Nigra Sum de Pau Casals (1876-1973)

Pau: Agnus Dei de J. Cererols (1618-1680)

Final: Laudate Dominum de Josep Vila i Casañas (n. 1966)

i El Virolai de Josep Rodoreda i Santigós i lletra de Jacint Verdaguer.

Imatges

De 16.00 h a 17.00 h, ha actuat conjuntament amb el Cor de cambra de la FCEC i el cor eslovac al Concert de Cant coral català i eslovac, també a la Concatedral de St. Nicholas. Les cançons interpretades en solitari han estat:


Laudate Dominum de Josep Vila i Casañas

Àngel de la son de J. Ll. Guzman i Antich

Pirineu - Cançó damor i de guerra de R. Martínez Valls

En les nits de desembre de Josep Ollé i Sabaté

Amor particular  de Lluís Llach. Harm. Xavier Cassanyes

País Petit de Lluís Llach. Harm. Xavier Cassanyes


Finalment, de les 19.00 h a les 21.00 h, a la plaça de la Concatedral hem actuat, juntament amb el Cor de Cambra de la FCEC, en l'espectacle de cloenda del 36è Aplec Internacional Prešov amb les cançons:


El cant del poble, himne de Catalunya

La Santa Espina, sardana d'Enric Morera 


Imatges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.